domenica 29 agosto 2010

16-07-2009: “Ανάπλαση Άλσους Προμπονά”

“Probona Woods to undergo regeneration”












Βρήκαμε την Φαραωνική Μελέτη και συγκρινετε την με την αεροφωτογραφία, πως ηταν ο πράσινος πνευνωνας του ΠΡΟΜΠΟΝΑ πρίν κατασραφή.




Σε έναν υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, που θα προσφέρεται για πολλές καθημερινές δραστηριότητες, μετατρέπεται το άλσος Προμπονά, στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο πρώην δημοτικό φυτώριο, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ξεπαπαδάκος αναφέρθηκε στα έργα και τις παρεμβάσεις ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή, παρουσία του Προέδρου του Διαμερίσματος Βασίλη Γελαδάκη, εκπροσώπων της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου, συλλόγων και κατοίκων της περιοχής.

"Όλοι είμαστε εδώ για το καλό της Αθήνας" ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ξεπαπαδάκος. "Η ανάπλαση αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση και πραγματική ανάγκη για την περιοχή μας. Ξεκινούν οι διαδικασίες για να μετατραπεί ο Προμπονάς σε μια πράσινη γειτονιά και σε πόλο έλξης και αναψυχής για τους κατοίκους της Αθήνας αλλά και όλης της Αττικής.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αλλάξει το πρόσωπο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, αναβιώνοντας την ιστορική μνήμη της περιοχής, η οποία αποτελούσε και παλαιότερα τη λουλουδόπολη της πρωτεύουσάς μας".

Το άλσος Προμπονά, με συνολική έκταση 29 στρεμμάτων, βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του Δήμου Αθηναίων. Από το 1950, όταν κληροδοτήθηκε στο Δήμο, μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως δημοτικό φυτώριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, όπως έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων, ο Προμπονάς μετατρέπεται σε κοινόχρηστο χώρο με λειτουργικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό και αισθητικό χαρακτήρα και σε πρότυπο οικολογικό πάρκο αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Στόχος είναι το πάρκο να προσφέρει σε όλους τους δημότες και επισκέπτες άνετους περιπάτους, ευκαιρίες ανάπαυσης και επαφής με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος κα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων ανάπλασης του άλσους Προμπονά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
Φύτευση 5.160 δέντρων και θάμνων
Δημιουργία φυτικού λαβυρίνθου (45x22 τ.μ.) με 1.150 φυτά
Ανεμοφράκτες δένδρων, που διασφαλίζουν την οπτική απομόνωση και τη μείωση της ηχορύπανσης
Ζώνες διαχωρισμού των λειτουργιών/χρήσεων του πάρκου για να διευκολυνθεί η διαχείρισή τους
Νέα σιδερένια περίφραξη, μήκους 700 μ.
Σιντριβάνια και βραχόκηποι
Τεχνητή λίμνη 100 τ.μ
Τοποθέτηση 120 καθιστικών και 50 επιδαπέδιων απορριμματοδοχείων
Δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαράς, που να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας
Εκσυγχρονισμός του ήδη υπάρχοντος αθλητικού κέντρου
Κατασκευή αντλιοστασίου με στόχο την επαναλειτουργία της υπάρχουσας γεώτρησης
Εγκατάσταση δικτύου αυτόματου ποτίσματος
Τοποθέτηση ειδικών φωτιστικών σωμάτων με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες του χώρου

Προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων είναι μετά την ανάπλαση, το πάρκο να περιλαμβάνει και έναν ξεχωριστό ελαιώνα.

1 commento:

  1. "Πού πήγαν τα δέντρα Κε Κακλαμάνη;"

    Το Άλσος Προμπονά αποτελούσε τον κύριο πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή των Πατησίων , μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε και ολοκληρώνεται πλέον, η ανάπλασή του. Φυσικά απομακρύνθηκε το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων και κόπηκαν ...όλα εκείνα τα υπέροχα δέντρο που αποτελούσαν το''άλσος''. Αντ'αυτών πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε τις νερατζιές που απέμειναν, το καλοφροντισμένο γρασίδι, με τα γυαλιστερά παγκάκια και τον πλούσιο φωτισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν απαραίτητος. Κε Δήμαρχε καλή η ανάπλαση αλλά γιατί έπρεπε να μας στερήσετε τα δέντρα; Ήταν απαραίτητο να γίνει η ανάπλαση εν μέσω της κρίσης τη στιγμή μάλιστα που οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου κινδυνεύουν να βρεθούν στο Ταμείο ανεργίας; Σκεφτήκατε μήπως τι χρειάζεται περισσότερο ο δημότης που σας ψηφίζει: λίγο καθαρό αέρα να αναπνέουμε και βρεφονηπιοκόμο στο δημοτικό παιδικό σταθμό να φροντίζει τα παιδάκια μας όσο οι γονείς εργάζονται ή μία τεράστια δαπάνη για ανάπλαση ένος ήδη πανέμορφου χώρου

    RispondiElimina